HDD vs SSD




 Kao sto po samom naslovu možete zaključiti da se radi o usporedi SSD-a i  HDD-a, cilj ovog posta je da naučite koje su razlike izmeđe ssd i hdd.


Solid-state Drive ili skraćeno SSD je hardverski dio računara na koji se spremaju podaci kao i na Hard Drive, SSD ne posjeduje nikakve mehaničke dijelove nego se on sastoji od čipova koji puno brže rade od HDD te se SSD smatra boljom solucijom za računare u svakodnevonoj upotrebi jer se OS brzo pokreće i samim tim neće vam se dešavati problemi kao što su da Sistem Zaledi zbog velikog prenosa podataka na disk ,a disk nema veliku brzinu čitanja (READ) i pisanja (WRITE). 


Hard-Disk Drive ili HDD je uređaj koji se koristi za spremanje podatak kao i SSD. HDD je sporiji zato što on čita podatke sa diska kao što je DVD samo što disk u HDD ima veći kapacitet na isti princip kako radi DVD reader radi i HDD. HDD se u većini slučajeva koristi za skladištenje podataka koji imaju veći kapacitet, 



Nadam se da ste razumjeli do ovog djela jer će te razumiti i ovu usporedu jednog HDD-a od 500GB i SSD od 500GB.


SSD                                                                                                                              

SAMSUNG 870 EVO                       

Kapacitet : 500GB    
Veličina : 2.5 inch                                                                                           
Brzina čitanja : 560 mb/s                                                                                        
Brzina pisanja : 530 mb/s                                                                                                    
Cijena : 65$





HDD

Western Digital WD AV-GP

Kapacitet : 500GB

Veličina : 3.5 inch

Brzina pisanja : 3Gb/s

Cijena : 22.30$




Iz ovih podataka možete vidjeti da brzina pisanja HDD je baš velika ali čitanje podataka je vrlo sporo tako da je za standardnu upotrebu bolje kupiti SSD. 


Ako želite podržati moj blog dovoljno je da kliknete na neki od produkata koje sam stavio na usporedu ili ako želite možete kupiti SSD ili HDD sa linkova gore.





Zapratite me na društvenim mrežama:

Napiši te komentar u vidu Kritike ili kao podrsku blogu pretplatite se na blog kako bi dobijali informacije kada izbacim novi članak.








Primjedbe

Popularni postovi