Atom



Atom je najmanji dio nekog hemijskog elementa. U kombinaciji sa istim ili različitim atomima stvara se molekula.Sa današnjim istraživanja atom se sastoji od pozitvnih jezgara u kojima se nalazi sva masa atoma i elektronskog omotača , u kojem se u neutralnom stanju nalazi elektrona isto koliko protona u jezgru. pri određenim uvijetima atom može otpustiti elektrone (npr.pražnjenje akumulatora).

Građa atoma

Atom se sastoji od elektronskog omotača i jezgra. U elektronskom omotaču nalaze se elektroni. Jezgro se sastoji od protona i neutrona.Jezgro se nalazi u sredini atoma i zauzima 99,9% njegove mase.

Atomistika

Atomistika je prvobitni naziv za nauku koja se bavi istraživanjem atoma.Danas se atomistika razumijeva kao nauka koja se bavi  pitanjima za atome.
Rezultat slika za Atomi
Historija
Prvi naučnik koji je spomenuo atom je bio Demokrit.Pošto nije bilo elektronskih mikroskopa atom je zamišljen kao sićušna tačka.


Atomska težina
Težina atoma je naznačena u atomskim mjernim jedinacama.Ti brojevi označavaju koliko je atom teži od jedne šesnestine (1/16) atoma kisika O16


Atomska toplina
Količina topline potrebna da se gram-atomu poveća temperatura za 1℃.


Atomski (redni) broj
Atomski broj je broj koji pokazuje koliko protona ima u atomu, odnosno elektrona u neutralnom atomu.


Rezultat slika za atom
Rezultat slika za atom
Kelvin

Kelvin je mijerna jedinica za temperaturu. Jedinica je dobila ime po Wiliamu Thomsonu, prvom baronu Kelvinu, zvanom i lord Kelvin.Apsolutna 0 kod Kelvina je -273,15 ℃ , to je tačka zamrzavanja kada elektroni u atomu prestaju sa kretanjem.
0 ℃ = 273,15 K
Npr. 20℃  = 293,15 K.
Stepen Celziusa i stepen Kelvina su jednake vrijednosti.




Posjetite moju Facebook stranicu i zapratite me na Instagramu i Twitteru:

Primjedbe

Popularni postovi