CPU

 CPU (engl. Central Processing Unite) centralni procesor, glavni proceseor ili najčešći naziv je samo procesor, je hrdverski dio računara koji upravlja svim uređajima koji su povezani na matičnu ploču. On pretvara mašinski kod ili binarni brojni sistem u električne impulse koji prenose neku informaciju. Binarni brojni sistem smo spominjali u nekim od prošlih postova, njega možete pogledati na ovovm linku.


Najpoznati proizvođači procesora su Intel i AMD. Prilikom odabira procesora preporučeno je da birate procesor koji ima veću brzinu odnosno više GHz, npr. 3.6 GHz. Poželjno je da procesor ima više jezgara, u početnoj fazi razvoja procesora procesori su imali jedno jezgro, potrebom za bržom obradom podataka počeli su se praviti višejezgarni procesori. 

Objašnjenje: Jednojezgarni procesor samo mu ime govori da je jedan jedinstven chip, a višejezgarni proceoj je tako reći više chipova u jednom procesoru može biti 2,4,8,16 jezgara (chip-ova) u jednom procesoru.

Važan faktor pri odabiru procesora je da vam je isti chipset matične ploče kao i na procesoru. Ako se chipset ne podudara sa procesorom onda nećete moći koristiti procesor dok ne nabavite matičnu ploču sa istim chipsetom 

Ovaj kratki tekst je bio za one koji žele nebaviti novi računar ili samo procesor ali nisu odlični u odabiru procesora. Sve glavne karakteristike sam opisao na koje morate paziti prilikom odabira procesora.Napišite mi kakva je vaša konfiguracija računara. 


Napisao Ajdin Ćurovac

Izvor informacija: Internet

Instagram: https://www.instagram.com/gigo.py06/

Twitter: https://twitter.com/Ajdin0123


Primjedbe

Popularni postovi