Molekule



Molekula je najmanja elementarna čestica. U molekulama se nalaze atomi međusobno jednakim tvarima, a različitih u hemiskim spojevima. Molekule su električki neutralna. Atome u molekuli drže hemijski spojevi.Molekula može imati različit broj atoma npr. kisik ima dva atoma (O2), ugljen dioksid tri atoma.Veličina molekule ovisi o broju, vrsti i rasporedu atoma i većinom je u granicama između od 0,1 do 10 nanometara, dok je masa obično između 10–24 i 10–20 grama. Molekule možemo posmatrati specijalnim mikroskopima.

Molekularna fizika

Molekularna fizuika je dio fizike koji se bavi proučavanjem svojstva i procesa u tijelima, uzimajuči u obzir molekularnu strukturu, kao i međusobno dijelovanje molekula.

Historija

Molekula se prvi put spominje  1811.godine kada je naučnik Amedeo Avogardo htio da obijasni ponašanje plinova u hemijiskoj reakciji. njegova predpostavka je bila da su najmanje čestice plina nakupine atoma. Nazvao ih je molekulama. Vremenom je molekula pala u zaborav tako da je naučnik 1858. Stanislao Cannizzaro ponovo obnavlja i od tada nam je poznata molekula.
Rezultat slika za molekula


Građa molekule

Molekule se sastoje od atoma isih elemenata ili atoma koji su različiti.Naprimjer molekula dušika N2 se sastoji od 2 atoma dušika , molekula vode H2O se sastoji od 2 atoma vodika i 1 atoma kisika.
Veličina molekule
Molekule su toliko sitne da se neprimjete golim okom niti elektronskim mikroskipom.Kako bi najbolje vidjeli molekulu potrebni su specijalni uređaji zobog 74 pm (74•10-12 m). njihova veličina iznosi oko 0,1 do 100 nanometara ali može biti i veća. Težina molekula odp. iznosi 3,346•10-24g ili 3,346•10-27 kg.
Rezultat slika za molekula
Odnos elemenata koji grade molekule izražava se empisijskom formulom. Na primjer, vodik i kisik grade vodu u najmanjem omjeru 2:1 zato formula H2O istovremeno predstavlja empirijsku i molekulsku formulu. Ugljika, vodika i kisik grade etanol u omjeru 2:6:1 (C2H6O). Ovaj omjer ne mora nužno određivati samo jednu jedinstvenu molekulu — dimetil eter ima isti omjer kao etanol, no nema istu molekularnu strukturu. Takve se molekule zovu izomjeri. Sažeta strukturna formula točnije određuje raspored atoma u molekuli, pa je tako formula etanola CH3–CH2–OH, a formula dimetil etera CH3–O–CH3. Za predstavljanje složenijih molekula, gdje atomi mogu biti raspoređeni u prostoru na različite načine, pravi se strukturna formula.

Rezultat slika za molekulaRezultat slika za molekula

U narednim postovima pisaću opširnije o Atomima.

Posjeti te moju Facebook stranicu i zapratite me na instagramu i twitteru:


Napisao: Ajdin Ćurovac

Primjedbe

  1. Jako mi je pomogao tvoj post . Dosta sam od ovog naučio.:-D pozdrav za tebe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala puno na komentaru. Tu sam da pomognem svima sa svojim postovima.:-). 😃☺

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi