Preskoči na glavni sadržaj

KondezatorElektrični kondenzator je spremnik statičkog elektriciteta i energije kod kojeg u prostoru između dva električki nabijena vodljiva tijela postoji električno polje.
Karakteristična veličina kondenzatora je električni kapacitet  koji se izražava u faradima (F). Pošto je kapacitet od 1 Farada vrlo velik, kondenzatori koje susrećemo u praksi imaju mnogo manje kapacitete, reda veličine 1 pF – 10 mF.
U elektrotehnici je kondenzator pasivni elektronički element, pa se zbog potrebe za velikim rasponom kapaciteta i drugih radnih svojstava (probojni napon, faktor gubitaka, tolerancija, dimenzije, temperaturna stabilnost) proizvode tehnološki različite vrste.
Za svaki kondenzator izračuna se njegova recipročna vrijednost, odnosno električni naboj koje se onda saberu:
Nakon toga izračuna se recipročna vrijednost ovog zbira i dobija se ukupni kapacitet. 

Prvi kondenzator je napravljen 1765 .godine ,a  nazvan je Leidenska Boca.
Imamo i promijenjivi kondenzator koji mijenjaju kapacitet.
Uobičajeni elektrolitski kondenzatori s aluminijem tantalom.

Pri paralelnom spajanju spoje se međusobno sve plus obloge pojedinih kondenzatora i sve minus obloge.


Pri serijskom spajanju spoji se minus pol jednog kondenzatora s plus polom drugog kondenzatora.
Rezultat slika za kondenzator

Folijski ili film kondenzatori za dielektrik koriste plastični film. Sastoje se od dva plastična filma (dielektrika) između kojih su dva metalna filma, najčešće aluminijska,  elektrodama namotanim u obliku valjka i sa pričvršćenim kontaktima. Metalizirani, odnosno kondenzatori 

s metaliziranim filmom sastoje se od dva plastična filma (koji čine dielektrik) na koje je nanesena vrlo tanka (oko 30 nm) aluminijska metalizacija koja čini elektrode. Ovi kondenzatori u pravilu nisu polarizirani.


kondenzator-sarajevo-slika-2Elektrolitski kondenzatori kao dielektrik koriste aluminijski oksid na anodi. Ovi kondenzatori imaju samo jednu metalnu elektrodu, anodu, dok drugu čini papir natopljen elektrolitom. Vrlo takan sloj oksida koji čini dielektrik omogućava dobivanje velikih vrijednosti kapaciteta. Dielektrik ima još jedno zanimljivo svojstvo, a to je tzv. ventilsko djelovanje. Naime, ako je elektrolit negativan u odnosu na anodu, teče vrlo mala poprečna struja (ili struja gubitaka), dok uz obrnuti polaritet teče velika struja, pri čemu se razvija i toplina, što dovodi do uništenja kondenzatora. Zbog toga su ovi kondenzatori često polarizirani i potrebno je obratiti pažnju kod ugradnje u sklop. Iako pri spomenu elektrolitskog kondenzatoa najčešće pomislimo na polarizirani, postoje i nepolarizirani elektrolitski kondenzatori, no nešto su rjeđi. Koriste se u sklopovima gdje su potrebni veliki kapaciteti, najčešće za filtriranje napona u ispravljačima ili SMPS-ovima, ili za ublažavanje naponskih špica. Kapaciteti su im od reda veličine 100 nF do reda veličine 1F.

Rezultat slika za kondenzatorElektrolitski kondenzator izrađen od tantala naziva se ponekad samo tantal kondenzator. Ovakav kondenzator ima znatno bolja svojstva od klasičnog elektrolitskog kondenzatora, šire je temperaturno područje, manji je faktor gubitaka, a bolja su i VF svojstva.


Napisao: Ajdin Ćurovac


Posjetite našu Facebook stranicu, zapratite nas na Instagramu, Twitteru i ostavite komentar na post:
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Promijenjivi keramički otpornik

U današnjem postu ću prikazati svoj promijenjivi keramički otpornik , pritom vas naučiti kako sastaviti svoj vlastiti promijenjivi otpornik . Portrebni materijal: Cekas žica Keramička pločica Komad drveta,šperploče itd Mala klijema Sijalica 12V  10W Cekas žica  Pri prolazu struje kroz Cekas žicu stvara se otpor. Otpor (u ovom slučaju) ćemo mijenjati pomijeranjem klijeme po žici.Cekas žicu možete pronaći u starom fenu.Debljina cekas žice nam govori koliko je wati otpornik (u mom slučaju otpornik je odprilike 100W). Keramička pločica Pošto smo koristili žicu iz fena bilo je potrebno staviti keramičku pločicu zbog zagrijavanja žice. Ako je žica tanja slobodno koristite komad drveta. Komad drveta,šperploče itd. Ja sam koristio šperploču kako bih sve to stavio koju sam ofarbao sivom bojom a, vi može te koristi ti drugi material i naravno boju.😃😋😆 Posjeti te moju Facebook stranicu, Discord server i Twitter : https://twitter.com/Ajdin0123 htt

Otpornik

Otpornik je dvo prolazna električka komponenta koja pruža otpor struji,   pri čemu je odnos između jakosti struje i napona između priključaka u skladu s Ohmovim zakonom Kod idealnog otpornika otpor ostaje konstantan bez obzira na dovedeni napon ili protjecanu struju kroz element ili brzinu promjene struje. Otpor se mijeri u Ω ohm. Za stvaranje otpora u otporniku na keramiku je namotana cekas žica. Primjena Otpornici se koriste za smanjivanje napona u strujnom kolu. Vrste otpornika Fiksni otpornici Neki otpornici su cilindrični, s aktivnim otpornim materijalom , i vodljivih metalnih priključaka izvedenih uz os cilindra na svakoj strani. Koriste se ugljen-film i metal-film otpornici.  Otpornici velike snage dolaze u velikim pakovanjima projektiranim da efikasno disipiraju toplinu. Otpornici za velike snage se obično izvode kao motani otpornici. Otpornici u računalima i ostalim uređajima su obično puno manji, obično izrađeni u SMD  kućištima bez žičanih priključaka. Otpornic

Štetni softweri

Štetni softwer ili tako zvani virus je program koji ima jedan cilj ,a to je zaraziti ostale fajlove i ošteti ih. Većina štetnih virusa uzima podatke od vas i šalje ih na određenu adresu to jest link. Može doći do krivotvorenja tih podataka i prodaje firmama to su virusi koji se aktiviraju ovtaranjem nekih linkova, stranica i E-mail. Virus Boot Virus Boot se aktivira svakim pokretanjem računara i zaražava CD-ove. Virus Crv Crv je virus koji se sam duplicira i širi se kroz mrežu i traži ranjive fajlove i softwere. Virus Trojanski konj Virus trojanski konj je nastao po legendarnom događaju u grčkoj kada je Atina uništila Troju sa velkim drvenim konjem.Ovaj virus se krije u legalnom softweru i određenim radnjama se duplicira i širi u računaru. Virus Spajwer Spajwer je virus koji se nalazi u računaru bez znanja vlasnika. On nadgleda radnje korisnika i sprema ih u svoj file. Način aktiviranja virusa Softwerska bomba je upravo ono što nazi